Davor Borno, hrvaški kantavtor, je glasbeno kariero zacel leta 1990 kot pevec na zadnjem albumu hrvaške pop-rock skupine ITD Band in se je na prostoru bivše Jugoslavije pokazal kot perspektiven glasbenik. Pred tem je bil vokalist v skupini Nocna straža Borisa Novkovica. Od leta 1992 deluje kot solist, kantavtor. Sodeloval je na 14. festivalih zabavne glasbe. Veckrat je bil nagrajen, med drugim kot Najboljši debitant na festivalu Split 93.
Od leta 2000 ima uspešno kariero tudi v Sloveniji. V zadnjih letih je eden najbolje prodajanih hrvaških izvajalcev, njegovi albumi pa dosegajo platinasto in diamantno naklado. Ustvarja pop glasbo v svojem materinem jeziku in z izrazitim mediteranskim stilom. Veliko sodeluje s slovenskimi glasbeniki, ter ustvarja in izvaja skladbe tudi v slovenšcini. V vecletni karieri je pogosto gostoval po Evropi, v klubih hrvaških izseljencev, imel je tudi dvomesecno turnejo s 60. koncerti po Ukrajini.
1996 je izdal solisticni album Ljubav ili grijeh. Med leti 2001 in 2008 je izdal še 5 albumov: Što imam od života, Tko sam ja, Vagabundov sin, Pozdrav iz Dalmacije in 2008. Mediterraneo, mediteranski album z dalmatinskim, italijanskim in grškim prizvokom. Album Mediterraneo je plod mednarodnega sodelovanja - Bornovega avtorskega pristopa ter aranžmajev slovenskega producenta Bojana Šeruge. Na lestvici SLO TOP 30 radia "Val 202" je bil Mediterraneo takoj po izidu februarja 2008, najbolj prodajani hrvaški album v Sloveniji (2. mesto celotne lestvice).
V letu 2007 si je njegove koncerte v Sloveniji ogledalo preko 40.000 ljudi. Leta 2009 je sprejel nagrado publike slovenske radio-televizije RTV Net za najboljšega izvajalca v letu 2008. Zmagal je v vseh treh kategorijah. Decembra 2009 je zmagal tudi na mednarodnem festivalu MEF 2009, ter za lastno avtorsko skladbo Moj je život samo bol, sprejel 1. nagrado publike in poslušalcev radijskih postaj.
Leta 2010 je objavljen dvojni album z 40-imi uspešnicami iz njegovega 20 letnega glasbenega ustvarjanja: Borno - The diamond collection 1990 - 2010. Na album so uvršceni tudi dueti s slovenskimi pevkami.
Novembra 2010 je objavljen koncertni DVD Pozdrav iz Dalmacije z 28-timi uspešnicami, ter posebno gostjo Bornovega koncerta - Heleno Blagne. Koncert je v živo posnet v mariborski festivalni dvorani "Lent". Do leta 2012 so bile pesmi Davorja Borna objavljene na 73 nosilcev zvoka (vkljucno s kompilacijami in avtorskimi albumi - gramofonske plošce, kasete, CD-ji in DVD).
Borno vcasih ustvarja tudi za druge izvajalce; s Heleno Blagne je posnel duet v slovenskem jeziku Ko te nimam in za njen album napisal skladbo Ti nisi vreden mojih solz. Gostoval je tudi na vec Heleninih turnej. V Sloveniji se Borno pogosto udeležuje slovenskih humanitarnih koncertov in akcij.
9. maja 2018 Borno je premierno predstavil najnovejšo skladbo "Dukati", za katero je avtor besedila in glasbe, tako kot za 90% skladb katere izvaja.
.

Follow me, I LIKE it!
HOME NEWS SHOWS MULTIMEDIA DISCOGRAPHY BIOGRAPHY SHOP CONTACT
davor borno  novosti  koncerti  multimedia  video  audio  fotogalerije  casopisi  diskografija  biografija  trgovina  kontakt
design & copyrights © BMC / BORNO Davor / www.davorborno.com  All rights reserved.
JEZIK: