Davor Borno, hrvatski kantautor zapocinje pjevacku karijeru 1990. na posljednjem albumu hrvatske pop-rock grupe ITD Band, te postaje poznat na prostorima bivše države, kao perspektivan glazbenik. Prije toga bio je i vokalist u grupi 'Nocna straža', Borisa Novkovica (1988.)
Od 1992. djeluje kao solist, kantautor, te do 2012. uspješno sudjeluje na 14. festivala zabavne glazbe. Nagraden je na više festivala, a najdraža mu je nagrada za najboljeg debitanta na festivalu 'Split 93'. Solisticki album 'Ljubav ili grijeh' objavljuje 1996. za Croatia Records. Od 1990. do danas, mnogo puta je gostovao u klubovima naših iseljenika u Europi, a iza njega je i nekoliko turneja na teritoriju bivše Jugoslavije, te turneja sa 60 koncerata u Ukrajini.
Od 2000. Borno gradi izuzetno uspješnu karijeru na slovenskom tržištu, gdje je postao jedan od najtiražnijih hrvatskih glazbenika, ciji se albumi prodaju u dijamantnim i platinastim nakladama. Stvarajuci pop glazbu na materinjem hrvatskom jeziku u mediteranskom stilu, u inozemstvu je cijenjen, kao promicatelj hrvatske glazbe mediteranskog izricaja, a njegove koncerte masovno posjecuju poklonici zabavne glazbe bez obzira na njihovo porijeklo. Od 2000. do 2005. objavljuje još 4 albuma: 'Što imam od života', 'Tko sam ja', 'Vagabundov sin', i 'Pozdrav iz Dalmacije' - 'The best of Borno 2000-2005', sa 17 najvecih hitova i 4 videospota, kao krunu izuzetnog višegodišnjeg zabavno-glazbenog uspjeha na inozemnom tržištu.
2008. na tržište Hrvatske i inozemstva, izlazi Bornov 7. album 'Mediterraneo', obojen dalmatinskim, talijanskim i grckim zvukom, te melodijama i ritmovima, koji su na našim prostorima prerasli u zabavno-glazbenu tradiciju. Album 'Mediterraneo' je plod uspješne internacionalne glazbene suradnje, vodene idejom stvaranja mediteranske glazbe na temeljima tradicije, a sa Bornovim autorskim pristupom i aranžmanima producenta Bojana Šeruge. S albumom "Mediterraneo" Davor Borno dolazi na vrh nacionalne slovenske ljestvice prodaje albuma "Slo Top 30", koja godinama prati prodaju nosaca zvuka, te time postaje i najprodavaniji hrvatski izvodac u Sloveniji. Hrvatsku promociju, album 'Mediterraneo', zapocinje Bornovim sudjelovanjem na Hrvatskom radijskom festivalu - 'HRF 2008' sa skladbom 'Ljudi'.
2009. Borno je primio nagradu publike slovenske radio-televizije "RTV NET" za najboljeg izvodaca u 2008., apsolutnom pobjedom u sve tri nagradne kategorije. Krajem 2009. primio je 1. nagradu publike i slušatelja radijskih postaja na internacionalnom festivalu "MEF 2009." za svoju autorsku skladbu "Moj je život samo bol".
2010. objavljen je dupli album sa 40 najuspješnijih pjesama iz 20 godišnjeg glazbenog stvaranja,"Borno - The diamond collection 1990-2010". Na albumu se nalazi i nekoliko dueta sa slovenskim zvijezdama. 2010. objavljen je i DVD Bornovog koncerta "Pozdrav iz Dalmacije", sa 28 uživo izvedenih skladbi.
Do 2012. pjesme Davora Borna objavljene su na 73 nosaca zvuka.(autorski albumi i kompilacije na gramofonskim plocama, kasetama, CD-ima i DVD-u).
Borno povremeno sklada i za druge izvodace, a najzanimljivija je suradnja sa slovenskom zabavnom ikonom Helenom Blagne, s kojom je 2001. snimio duet na slovenskom jeziku. 2003. za Helenu Blagne, napisao je skladbu 'Ti nisi vreden mojih solz', te pet godina bio poseban gost na njenim turnejama.
U svibnju 2018. Borno je objavio najnoviju pjesmu "Dukati" za koju je, kao i za 90% svojih pjesama, autor teksta i glazbe.

Follow me, I LIKE it!
HOME NEWS SHOWS MULTIMEDIA DISCOGRAPHY BIOGRAPHY SHOP CONTACT
davor borno  novosti  koncerti  multimedia  video  audio  fotogalerije  casopisi  diskografija  biografija  trgovina  kontakt
design & copyrights © BMC / BORNO Davor / www.davorborno.com  All rights reserved.
JEZIK: